Opgelost door AEG: Dure AEG vaatwasser defect na net 2 jaar. AEG legt probleem bij consument

Status
sad Opgelost
Klachtnummer
# 638530
Gebruiker
FamKroon#73
Datum
9 reacties

Details

Klacht

We hebben als onderdeel van de nieuwe keuken een AEG inbouw vaatwasser met comfortlift gekocht factuurdatum die geïnstalleerd is op 06-10-2020.
Vandaag op 29-12-2022 is deze defect (lekkage) en moet er een AEG monteur langskomen voor reparatie. Kosten: 219 euro.
Het betreft het model: FSE62800P serienummer: 033440040

Naast het feit dat we minder dan 2 maanden buiten de gestelde fabrieksgarantie vallen, zou dit apparaat volgens de gebruiksduur verwachting minimaal 8 jaar mee moeten gaan in plaats van defect te gaan na 2 jaar en minder dan 2 maanden. Ik heb met via de telefoon willen beroepen hierop maar krijg geen gehoor.

Bij deze beroep ik me hier toch op en mijn rechten in deze en wens een passende oplossing voor het defect aan mijn apparaat.

Gewenste oplossing

Ik verwacht een passende oplossing, want volgens de gebruiksduur verwachting zou dit apparaat niet na net twee jaar kapot mogen gaan. Wellicht is er sprake van een productie fout zoals ik ook in een online artikel las:
https://universaldiscoverymethodology.com/2022/01/11/repairing-an-aeg-favorit-comfortlift-dishwasher/
Ik eis een passende oplossing, passend bij de prijs en levensduur verwachting van het apparaat.

Alle factuur gegevens kunnen direct overlegd worden indien noodzakelijk
Geboden oplossing
Uiteindelijk is AEG akkoord gegaan met mijn eis dat de kosten niet op mij als consument verhaald mocht worden, nadat intern is bevestigd dat dit geen gebruiksfout is. Ik vind het jammer en vervelend dat deze check niet pro-actief of tenminste na mijn herhaald verzoek is gedaan. Je voelt je als klant gewoonweg niet serieus genomen ook als staat het recht aan je kant. En het feit dat je moet vechten voor je recht als klant geeft mij aan dat AEG niet echt klantgericht is. Je hoeft als organisatie je klant niet als koning te behandelen, want we hebben niet altijd gelijk. Maar gewoon als volwassen mensen de discussie aangaan en luisteren naar argumenten zou standaard moeten gebeuren.
Status
opgelost
Beoordeling
sad

9 reacties

 1. Auteur
  AEG
  Datum
  Goedendag,

  Wat vervelend te horen dat er lekkage is ontstaan aan het apparaat. We begrijpen uiteraard dat dit vervelend is, een defect kan echter willekeurig optreden en buiten garantie zitten hier kosten aan verbonden.

  In dit geval raden we het aan om u te wenden tot de verkopende partij gezien het apparaat niet aan uw verwachtingen voldoet en u het niet eens bent met de oplossing die wij bieden. De winkel is hierin uw wettelijke aanspreekpunt, wellicht dat zij iets anders voor u kunnen betekenen. Meer informatie hierover vindt u op: www.consuwijzer.nl.

  Uit uw bericht begrijp ik dat het apparaat twee maanden buiten garantie zit, volgens onze gegevens is het echter in juni 2020 geïnstalleerd. Mocht dit niet kloppen, horen we de juiste datum graag zodat we de correcte gegevens kunnen noteren.

  Met vriendelijke groet,
  Lois – AEG Webcare
 2. Auteur
  FamKroon#73
  Datum
  Privé
  Privé bericht
  Deze reactie is verborgen
 3. Auteur
  FamKroon#73
  Datum
  Goedenmiddag,

  Zoals ik ook eerder schreef, is de keuken op 06-10 2022 geinstalleerd. Zie ook mijn (eerder meegestuurde) en nieuwe bijlagen (ditmaal via privebericht verstuurd). De keuken apparatuur is op 02-10 geleverd en op 06-10 geplaatst. Daarmee stond de vaatwasser dus zoals ik stelde net langer dan twee jaar. Gaarne deze datum in uw documentatie en verdere communicatie aanpassen.

  Ik stel u als producerende partij zeker aansprakelijk voor een ondeugdelijk apparaat, waarbij ik u nogmaals erop wil wijzen dat ik hierbij volledig in mijn recht sta. Ik beroep me dan ook bij deze nogmaals op dit recht en verzoek u nogmaals een passende oplossing hiervoor te bieden. Verdere informatie kunt u vinden op de site van Rijksoverheid.

  Wettelijke garantie: recht op goed product
  De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland. Dit is omdat het ene product langer mee gaat dan het andere.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bescherming-van-consumenten/vraag-en-antwoord/welke-garanties-heb-ik-op-een-product

  Daarmee voldoet uw stelling "We begrijpen uiteraard dat dit vervelend is, een defect kan echter willekeurig optreden en buiten garantie zitten hier kosten aan verbonden" niet aan mijn rechten als consument en kunt u zich niet beroepen op deze termijn.

  Ik zal contact met verkoper opnemen, echter de wijziging in communicatietraject ontheft u niet van de verantwoordelijkheid een deugdelijk product te leveren, die ook zo blijft functioneren gedurende de gehele gebruiksduur verwachting van in dit geval minimaal 8 jaar. Dus mocht de verkoper geen passende oplossing aan kunnen dragen, dan zal ik me wederom direct bij u op mijn recht beroepen.
 4. Auteur
  FamKroon#73
  Datum
  Beste AEG,

  Ondertussen is de service monteur geweest en heeft geconstateerd dat er een moertje los is gaan zitten. Exact wat ik op basis van internet onderzoek al verwachtte. Hij heeft deze aangedraaid en met wat soort lijm vastgezet. Half uurtje werk. Rekening 219 euro.

  Dit is ronduit schandalig. Een dure vaatwasser mag geen moeten hebben die na 2 jaar los gaan zitten en lekkage veroorzaken. Die had mij zo mijn keuken zelfs kunnen kosten door waterschade en jullie antwoorden dat het te verwachten is dat er “defecten” ontstaan? Dit is een direct productiefout die je niet aan de klant kan verwijten. Ik verzoek en hoor graag jullie reactie.
 5. Auteur
  FamKroon#73
  Datum
  Goedendag,

  Ik zou graag nog iets van u vernemen over de oplossing die u voorstelt. Ik heb nu 219 euro moeten betalen voor het laten vastschroeven en ditmaal beter borgen van de moeren van de comfortlift omdat in ieder geval 1 los was gegaan na net 2 jaar. Ook de route via de verkoper lijkt vooralsnog nog niet tot een oplossing te leiden. Dit probleem mag normaliter bij een vaatwasser van een merk als AEG niet gebeuren en en vraag u nogmaals om een passende oplossing.

  Ik verzoek u vriendelijk binnen 5 werkdagen te reageren met deze passende oplossing.
 6. Auteur
  FamKroon#73
  Datum
  Geachte AEG,

  Ik ontving een bericht via uw klantenservice [ ticket 7738280] dat u het in rekening gebrachte reparatietarief wenst terug te brengen tot 119 euro. Echter ik kan hier niet mee akkoord gaan ivm eerder genoemde redenen. Bij vaatwasser van deze prijsklasse mogen na net twee jaar geen moeten lostrillen, wat leidt tot lekkage. Dit is een productiefout die optreedt ver voor het eind van de gebruiksduurverwachting van het apparaat. Uw monteur heeft direct erkend dat dit het probleem was, wat heeft geleid tot de lekkage.

  Ik beroep me nogmaals op mijn rechten als consument en verzoek en desnoods sommeer u binnen 5 dagen mij te bevestigen dat deze betaling volledig wordt terugbetaald binnen 2 weken.
 7. Auteur
  FamKroon#73
  Datum
  Ik verzoek u nogmaals vriendelijke doch dringend met een passende oplossing te komen.

  Met vriendelijke groet,
  Kroon
 8. Auteur
  FamKroon#73
  Datum
  Goedenavond,

  Ik verzoek en desnoods sommeer u nog een laatste maal dit probleem passende wijze op te lossen, in lijn met mijn recht al consument. Ik verzoek u binnen 3 werkdagen te reageren met een passende oplossing.

  Hoogachtend,
  Kroon
 9. Auteur
  AEG
  Datum
  Dit is onze laatste reactie
  Goedendag,

  Mijn excuses voor onze verlate reactie. De factuur is eerder door ons al gereduceerd van 219,- naar 119,-. we kunnen u om deze reden niet verder tegemoetkomen. Het spijt me u niet anders te kunnen berichten.

  Om het bedrag terug te kunnen storten, ontvangen we graag uw bankgegevens: IBAN en tenaamstelling.
  Deze kunt u per mail sturen naar: consumenten.belangen@electrolux.nl onder vermelding van het referentienummer van uw afspraak dat begint met 39.

  Met vriendelijke groet,
  Lois - AEG Webcare

Deze klacht is gesloten

Ook een klacht indienen over AEG?

De Consumentenbond begeleidt je naar een oplossing:

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn drie manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

 1. Stuur een juridische brief of e-mail

 2. Bel onze juridisch expert

 3. Laat ons voor je bemiddelen