Goedemorgen,
Ik merk dat er wat verwarring is ontstaan over het termijnbedrag en waar deze precies voor dient. Sta me toe duidelijkheid te bieden over een vaste overeenkomst, het termijnbedrag, en de jaarrekening.
Op het moment dat jij een vaste energieovereenkomst afsluit, spreken we vaste leveringstarieven af met elkaar. Dit gaat niet om het termijnbedrag. Dit gaat over de tarieven per kWh aan stroom en per kWh aan gas. Dat zeg je vast met een overeenkomst.
Tijdens het vast zetten van jouw tarieven, berekenen we een termijnbedrag. Het voorschotbedrag wat je maandelijks gaat betalen, om je energiekosten op de jaarafrekening te dekken. Het termijnbedrag baseren we op de tarieven die we met elkaar afspreken, en je verwachte verbruik.
Vervolgens betaal je 12 maanden het termijnbedrag als voorschot op de jaarrekening. Want we weten immers pas over een jaar hoeveel je daadwerkelijk in dat jaar hebt verbruikt. Op de jaarrekening kijken we dan hoeveel je hebt betaald (12x termijnbedrag) en hoeveel je hebt verbruikt. Dat strepen we tegen elkaar af.
Wanneer blijkt dat je termijnbedrag te hoog was, en je daarmee dus te veel hebt betaald, betalen we het verschil aan je terug met de jaarrekening. Dit is de reden dat je vorig jaar geld terug hebt gekregen van Essent.
Maar het kan ook gebeuren dat je jaarkosten hoger zijn dan die 12 termijnbedragen, en dan moet je bijbetalen. Je hebt de stroom en het gas immers wel van ons afgenomen. En dat is wat er op de laatste jaarrekening gebeurd is. Om deze reden is er € 71,33 als bijbetaling in rekening gebracht.
Op iedere jaarrekening maken we een nieuwe berekening van je termijnbedrag. Dit mag je zien als een advies termijnbedrag, en dat advies geven wij om te voorkomen dat je het volgende jaar weer moet bijbetalen op de jaarrekening. Het is vervolgens jouw keuze om het termijnbedrag te laten staan, of het zelf aan te passen naar een ander bedrag.
Kortom, met de energieovereenkomst betaal je altijd hetzelfde tarief per kWh aan stroom en m3 aan gas. Echter, de volledige jaarkosten worden bepaald door hoeveel stroom en gas je daadwerkelijk verbruikt.
Mocht je meer informatie en uitleg willen over de jaarlijkse afrekening, verwijs ik je graag door naar dit artikel van de Consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/energierekening
Heb ik je met deze uitleg en informatie meer duidelijkheid kunnen bieden? Ik hoor het graag van je.
Met warme groet,
Anna